Khamis, 25 Jun 2009

UcApKaNlAh..sUbHanALLAH..aLhAmDuILLAH..


aPaBilA KiTa bErZikIr,MeNgUlaNgI KaLiMaH-KaLiMaH mEmUjI ALLAH sEpErTi sUbHaNaLLaH,aLhAmDuLILLAH..dAn ALLAHUAKBAR,,SeCaRa aUtOmAtIkNyA BeBerApA KaWaSAN oTaK YaNg TerLiBaT sEmAkIn AkTiF..kEAdaaN iNi bIaSaNyA bErLaKu ApAbILa AlIrAn bIoeLeKtRiK dI KaWaSaN sArAf OtAk tERlIbAt.ApAbILa KaLiMaH-KaLiMaH zIKiR InI DiSEbUt BeRuLaNg2 KaLi,AkTiViTi SaRaf InI mEnJaDi BerTaMbAh AkTiF sEkAlIgUs MeNaMbAh TeNaGa bIOeLeKtRiK.lAmA kElAmAAn sEkUmPuLaN 14 JuTa SarAf YaNg MeMbEnTuK oTaK KiTa YaNg SaLiNg MeMpEnGaRuHi SeKuMpUlAn 16 JuTa SaRaF tUbUh SuPaYa TuRuT aKtIf DaN sAlInG BerInTerKsI.

PaDa mAsA YaNg SaMa,SeMaSa BerZikIr OtAk KiTa MeNjAdI aKtIf sEcArA KeSeLuRuhAn DiSeBaBkAn SeMuA aKtIvItI zIKiR yAnG kiTA LaKukAn TaDi nATijAh DArIpAdA aLIrAn iNtERaKsI bIoElEkTrIk yAnG TiDaK tERbAtAs ItU.jUsTeRu,oTaK YaNg SeLalU BerzIKiR tERdOrOnG MeMaHaMi pERkArA bArU.

iAnYa mAmPu MeLiHaT dArI seGi PeRsPeKtIf dArI SuDut bERbEzA,sEmAkIn KrItIs DaN kReAtIf .oTaK yAnG sEgAr DaN cERgAs SEcArA tIDaK lAnGsUnG mEmPeNgArUhI hAtI kiTa UnTuK MeLaKukAn KeBaIKaN dAn MeNerIMa KeBeNaRaN.

hAsIl kAjIaN maKmaL mEMbUKtIkAn oTaK mAmPu bErTiNdAk bAlAs ApAbILa DiUlAnGi PerKaTaAn YaNg SaMa.DaLaM sAtU ujIaN imbASaN yAnG mEnGukUr kaDaR aKtIvItI OtAk MaNuSiA Di UnIvERsItI oF WaShInGtOn,sUkArElAwAn dIbERikAn sAtU senArAi peRkAtAAn BeNdA.MeReKa dIKeHeNdAkI MeMbAcA SeTiAp PeRkAtAan TerSeBuT SaTu PerSaTu DaN mEnGAiTkAn pErKaTaAn2 dEnGaN kAtA KerJa YaNg bERkAiTaN.

aPaBilA SuKaReLaWAn MeLaKukAn TuGas mEREkA ,iMbASaN Di BeBerApA BaHaGiAN bErBeZa oTaK mEmPaMerKaN pEnInGkAtAn AkTivItI sArAf,TerMaSuK Di bAhAgIaN dEpAN OtAk dAn KoRTeKs.

mEnArIKnYa,ApAbILa SukAreLaWAn MeNgUlAnGi PerKaTaan YaNg SAmA bErULaNg KaLi,AkTiViTi SArAf OtAk MerEbAk Ke kAwaSaN lAin DaN MEnGaKtIfKaN kAWaSaN lAin.

ApAbILa SeNaRaI pERkAtAAn BaRu DiBerIKaN kEpADa SukAreLawaN ,aKtIvItI saRaf KeMBaLi mEnInGkAt dI kAWaSAn PertAmA.InI seKaLIgUs mEmBukTikAn SEcArA saInTiFiK bAhAWa pERkAtaaN yAnG dIUlAnG aCaPKaLi sEpERtI BerZikIr,MeMUJi NaMa2 ALLAH,tERbUKtI mEnInGkAtKaN KeCerGaSaN oTaK dAN MeNaMbAhKaN KeMaMpUaNNYa.

PeNeMuAn MeNaKjUbKaN inI dImUaTkAn DaLaM mAjAlAh Scientific American YaNg DiTerBiTkAn PadA 1993.tAtKaLa SAiNtIs BaRaT mEnEmUI kEaJaIbAn Ini,KiTa sEbAgAi mAkHlUk rAbbUL iZAtI SuDaH LaMa MeNgAmAlkAnnyA DaN MeNdApAt MaNfaaTnYa.

TeTaPi,aPa yAnG sEdIh MasIh RaMaI umAt IsLaM yAnG mEmAnDaNg REnDAh DaN MeNgAbAikAn KePeNtINgAn beRzIKir SEbAlikNyA sUKa MeNyAnYI DAn BerHiBuR.

mAkA bEnArLaH KaTa2 ALLAH swt YaNg BerMaKsUD:" MaKa InGaTlAh KePaDaAkU,sUPaYa AkU INgAt kEpAdA kAmu"(SurAh aL-bAqaRaH,aYaT 152)

2 ulasan:

samiihah berkata...

salam ziarah
Subahanallah..mmg bnyk bnift yg kita dpt...tggal nk wat ataup0n x...

mudah2an..entry saudara mmbri kesedaran ttg klebihan zikir..insyallah..amin..

sAuDAtUL iMAn berkata...

afwan,time kasih atas ulasan ikhwah..
insyaallah kite sbg hambaNya dapat mengambil pgajaran daripada artlel ini..