Subject:Kenapa Tepung berwarna putih.....?????
Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached).
Beberapa bulan kebelakangan ini saya memang tersangat sibuk dan memenatkan.
In sya-Allah hujung November saya dapat berehat dan dapat menulis lebih banyak artikel.
Dua hari lepas alhamdulillah saya dan isteri dapat berkunjung ke rumah kakak sulung saya.
Kakak saya ini sudah uzur maklumlah usia sudah melebihi 60 tahun.
Abang ipar saya sudah berusia 68 tahun tetapi alhamdulillah kelihatan masih segak. Kakak dan abang ipar saya ini tinggal di Felda dan menjalankan kedai runcit di hadapan rumahnya.
Dalam kunjungan saya kali ini, saya terserempak dengan satu pasangan yang juga bertamu ke rumah kakak saya ini.
Pasangan ini dari kalangan orang berada berjawatan besar dan memandu kereta mewah.
Apa yang ingin saya ceritakan di sini ialah berkenaan tetamu sang suami.
Sang suami yang saya namakan Mr Y ini adalah orang penting di salah sebuah kilang pengeluar tepung gandum. Dengan kesempatan yang diberikan Allah SWT ini, saya mengambil peluang untuk bertanya berbagai soalan berkenaan tepung gandum.
Maklumat pertama yang saya perolehi dari Mr Y ini ialah bahawa tepung gandum bersubsidi adalah dari jenama Cap Kunci yang boleh dibeli di pasaran dengan harga sekitar RM1.45 manakala tepung dari jenama lainnya adalah tidak bersubsidi dan dijual pada harga sekitar RM2.80.
Apa yang saya ingin kemukakan sebagai satu persoalan ialah mengapakah rakyat marhaen tidak berpeluang untuk membeli tepung Cap Kunci ini?
Pekedai terutama pekedai kecil yang memerlukan tepung Cap Kunci untuk membuat roti canai juga menghadapi masalah besar untuk mendapatk ann ya di pasaran.
Agaknya siapakah yang berjaya membeli tepung Cap Kunci ini??
Seterusnya saya bertanya bagaimana tepung gandum dihasilkan. Mr Y menjelaskan dengan terperinci proses bagaimana tepung gandum ini dihasilkan termasuk bagaimana tepung ini dilunturkan warnanya.
Apa bila tiba bab ini, saya mencelah menceritakan bagaimana bahan kimia BENZOYL PEROXIDE (BP) digunakan untuk menjadikan tepung gandum berwarna putih melepak. Tepung gandum setelah dikisar berwarna kekuningan. Dengan mencampurkan bahan kimia BP ke dalam tepung ini, warna tepung akan dilunturkan menjadi warna putih dalam masa yang singkat.
Mr Y menjelaskan kepada saya bahawa bahan kimia BP ini adalah merbahaya dan boleh menyebabkan berbagai penyakit.
Mr Y menambah cerita bahawa kilang dimana beliau bekerja adalah satu-satunya kilang yang tidak menggunakan BP untuk memutihkan tepung.
Beliau menambah bahawa pada satu waktu dahulu, satu lori tepung gandum seberat 20 tan untuk dieksport ke Singapore telah ditegah masuk kerana mengandungi bahan kimia BP.
Bagusnya Singapore , mereka mengharamkan jualan tepung gandum yang mengandungi bahan kimia BP kerana hendak menjaga kesihatan rakyatnya tetapi mengapa Malaysia terus menzalimi rakyatnya dengan membenarkan jualan tepung yang mengandungi kimia merbahaya BP ini??
Saya cukup merasa seronok kerana mengetahui ada jenama tepung gandum di Malaysia yang tidak mengandungi bahan kimia BP yang merbahaya ini.
Demi untuk mengesahkan cerita dari Mr Y ini saya masuk ke kedai kakak saya untuk mengambil beberapa bungkusan tepung gandum yang dikeluarkan oleh kilang Mr Y bekerja.
Saya membuat semakan pada bungkusan tepung tersebut untuk mengesahkan tiada perkataan "Benzoyl Peroxide" di luarnya.
Setelah puas menyemak, saya begitu terkejut apabila melihat bungkusan ini tertera "mengandungi Benzoyl Peroxide".
Mr Y lebih terkejut kerana pada sangka ann ya kilang dimana beliau bekerja tidak menggunakan BP untuk melunturkan tepung gandum.
Selain terkejut, Mr Y amat malu apabila sangka ann ya bahawa kilang tepung tempat beliau bekerja tidak menggunakan BP adalah meleset.
Semalam saya mengGoogle untuk mencari bacaan tambahan tentang BP dan berikut adalah antara dapatan saya:
1. Dari
Benzoyl Peroxide
Benzoyl Peroxide is a highly potent chemical often used in low concentrations as an acne treatment.
Benzoyl Peroxide basically works as a pee lin g agent, stripping dead skin cells and kil lin g bacteria within pores.
Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic, and is suspected of being a possible tumor promoter.
Although Benzoyl Peroxide is generally considered safe at low concentrations, since it breaks down in contact with skin, it is known for causing nasty side effects such as hives, swel lin g of the face, itching, and dry and pee lin g skin.
It is also a powerful bleaching agent and will cause discoloration when it comes in contact with clothing and hair.
2. Dari
Benzoyl Peroxide
Classified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE Toxicology Possible tumor promoter. May act as a mutagen.
Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact with skin. Eye, skin and respiratory irritant.
Typical TLV 5 mg/m3.
3. Dari
Toxicity to humans, including carcinogenicity, reproductive and developmental toxicity, neurotoxicity, and acute toxicity.
4. Dari
*** Benzoyl peroxide presents a number of hazards.
Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material.
Friction or grinding may also be sufficient to make it explode.
*** The compound is very flammable.
*** Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmful if you swallow it or get it on the skin.
*** In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter.
Daripada keterangan dari 4 laman web di atas dapat dijelaskan bahawa Benzoyl Peroxide adalah :
• Bahan toksik
• Bahan penggalak tumor
• Boleh menyebabkan alahan pada kulit
• Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada
sel badan.
• Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkan
ke warna putih pakaian dan juga rambut yang berwarna.
Itulah sebabnya BP digunakan untuk menukarkan warna tepung gandum kepada warna putih kerana BP adalah satu bahan peluntur yang amat kuat sehinggakan rambut hitam boleh bertukar putih bila disentuhkan BP ini.
Proses pemutihan tepung gandum dilakukan adalah dengan cara mencampurkan tepung gandum dengan bahan kimia BP ini.
Dalam tempuh yang singkat, iaitu tidak sampai pun 1 jam, semua tepung gandum ini akan bertukar ke putih.
Selain menukar (meluntur) kepada warna putih, BP juga bertindak balas dengan tepung gandum ini lalu menukarkan protin gluten yang terdapat dalam tepung gandum ini. Ia juga mengakibatkan sebahagian nutrisi didalam tepung gandum yang asal merosot.
Ini mengakibatkan serangga kurang menggemari tepung putih berbanding tepung gandum yang asal (sila baca artikel berbahasa Inggeris di bawah). BP ini akan terus berada di dalam tepung putih ini apabila dipasarkan.
Dalam bahasa mudah, tepung gandum putih adalah kurang baik kerana mengandungi bahan toksik BP yang boleh mengakibatkan berbagai masalah disamping sebahagian nutrisinya telah hilang.
Saya sebagai seorang yang pernah mengalami "acute gout" sudah masak benar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout.
Sesiapa yang menghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini.
Sebagai permula ann ya, kawallah permakanan sehingga gout anda berkurang dan hampir tidak ada.
Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti mee kuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulah kes ann ya.
In sya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptom gout yang serius.
Itulah akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimia Benzoyl Peroxide.
Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimen yang sama seperti di atas tetapi menggunakan pula spageti atau makaroni atau capati. Kesemua makanan ini diperbuat daripada gandum juga namun tepung ini tidak campurkan dengan benzoyl peroxide.
In sya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout.
Daripada kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukan gandum yang membahayakan pesakit gout namun ialah kandungan benzoyl peroxide di dalam tepung gandumlah yang membahayakan pesakit gout.
Bagi mee kuning, selain benzoyl peroxide yang merbahaya, kandungan aid borik sebagai pengawet di dalamnya menambah parah kepada pesakit gout.
Bagi pesakit gout, bacalah dan amalkanlah saranan saya sebagaimana di dalam srtikel bertajuk GOUT, punca dan insya-Allah anda boleh puleh, TIPs di
Pesakit gout, diabetes dan arthritis perlu mengelakkan segala makanan yang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP) seperti mee kuning, roti canai, roti serta kueh mueh yang diperbuat dari bahan ini.
Bagi pendapat saya sebenarnya terdapat agenda sulit mengapa tepung gandum perlu diputihkan dengan menggunakan bahan kimia BP ini.
Begitulah juga mengapa garam halus dimasukan bahan kimia merbahaya di dalamnya.
Kesemua usaha ini adalah bermotifkan agar kesemua manusia kecuali
Y***** mengalami ????.
Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached).
Seorang manusia tidak akan menerima kesan negatif dari BP dalam tempuh yang singkat.
Namun setelah mengambil produk tepung putih untuk tempuh yang panjang iaitu melebihi 20 atau 30 tahun, kesan negatif dari BP bakal semakin ketara. Kini masalah gout, athritis dan diabetes semakin lumrah di kalangan rakyat Malaysia .
Penyakit ini mula menyerang seawal usia hujung 20an atau awal 30an.
Pada pendapat saya, produk dari tepung putih adalah satu punca penting selain banyak faktor lain yang menyebabkan gout, diabetes dan athritis.
Sekian wassalam wallahuaqlam
P/S:ape nak jadi dEnGaN dUNiA sEKaRaNg...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan